sâmbătă, 17 martie 2018


Damiana este o plantă  aromată perenă, originară din zonele tropicale ale Americilor şi din partea de nord a Caraibilor. În scop terapeutic sunt utilizate frunzele şi tulpinile, care  se recoltează vara, când apar florile, dar şi frunzele uscate, care se folosesc în mod tradiţional la prepararea de infuzii.

Principalele proprietăţi ale plantei sunt: afrodisiacă, antidepresivă, anxiolitică, diuretică, laxativă, suprimă tusea. Planta este un diuretic uşor şi un antiseptic urinar, fiind un bun tratament complementar al infecţiilor bacteriene ale vezicii urinare. Are efect laxativ uşor şi de stimulare a digestiei.

În uz intern, sub formă de extract lichid, tinctură, tablete preparate farmaceutic, damiana este recomandată în caz de impotenţă masculină, hipoactivitate sexuală (mai ales la bărbati), dereglări ale menstruaţiei, infecţii renale, probleme digestive, epuizare nervoasă, depresie, anxietate, constipaţie, ejaculare precoce, probleme psihosexuale, erizipel, astm, bronşită, diabet, dizenterie şi  migrene.
În tratamentul impotenţei, al ejaculării precoce şi al problemelor psihosexuale ale bărbaţilor, pentru tratarea epuizării nervoase şi a anxietăţii la ambele sexe se prepară o infuzie din 1-2g de plantă uscată la o cană cu apă, administrată de 3 ori pe zi.

Precauţii şi contraindicaţii

Nu este recomandată în sarcină şi în alăptare.
A nu se administra simultan cu medicamente antidiabetice, pentru că poate afecta glicemia.
Depresia este o boală serioasă, care necesită supraveghere medicală strictă - nu întrerupeţi antidepresivele decât la sfatul medicului. Întrebaţi medicul înainte de a folosi planta pentru simptome depresive.
Supradoza (200 g) de damiana poate provoca tetanie şi convulsii. Nu depăşiţi doza recomandată.
Damiana nu este recomandată în tratarea sindromului colonului ritabil. Nu le este indicată celor cu un sistem nervos hiperactiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu